Kies jouw regio

Kies een regio en zie direct het aanbod bij jou in de buurt.



Staat jouw buurt er niet tussen?
Eén soort kweken en ruilen met andere moestuinierders in de buurt

Eén soort groente of fruit kweken

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kiest om één soort groente of fruit te kweken. Helaas betekent dit vaak dat je met een ruim overschot zit. Ga je fruit verkopen aan huis of ga je fruit ruilen? Idem voor groenten: ga je groente ruilen of groente verkopen? Eten ruilen is een effectieve manier om je overschot te beperken en zelf een gevarieerde keuze aan groenten en fruit hebt. In dit artikel geven we tips hoe je het makkelijkst eten kunt ruilen met moestuinierders bij jouw in de buurt. Met Trade Food maken we het verkopen of ruilen van je eigen gekweekte groente en fruit makkelijk en leuk.

Waarom je eigen moestuin?

Een eigen moestuin kan een groot gedeelte van het jaar groenten en fruit opleveren in behoorlijke aantallen. Je weet waar je voedsel is verbouwd en wat er in je voedsel zit. Daarnaast kan je op deze manier geld besparen, zeker nu de prijzen in de supermarkt steeds duurder worden. Ben je nog niet begonnen met een moestuin, dan zul je wel eerst moeten investeren in goed gereedschap en in zaden. Tip: verse kruiden zijn vaak duur in de supermarkt en zijn dus slim om zelf te kweken wanneer je geld wilt besparen. 

Wisselteelt

De meeste mensen kiezen ervoor om meerdere soorten groenten en fruit te verbouwen. In de grootschalige landbouw zie je dat er elk jaar voor één soort groente wordt gekozen en het jaar daarop dit wisselt voor een andere groente: wisselteelt genoemd. De reden hiervoor is dat op deze manier de grond vruchtbaar blijft en ziektes/schimmels minder kans hebben.

Vooral aardappelen zijn gevoelig voor ziekte, bijvoorbeeld voor het welbekende fytoftora. Deze ziekte wordt de aardappelziekte genoemd, maar kan ook voorkomen bij andere planten in de moestuin zoals tomaten, paprika’s en aubergines. Een ander voorbeeld is krulziekte, een ziekte die zich gemakkelijk verspreid en zowel nectarine- als perzikbomen aantast.

Bepaalde planten hebben invloed op de grond. Peulgewassen geven bijvoorbeeld extra stikstof af in de grond. Planten als sla en prei hebben veel stikstof nodig en kunnen het jaar daarop dus van datzelfde stukje grond profiteren. Het gezond houden van de grond is dus van belang voor de vruchtbaarheid en het voorkomen van ziektes.

Kiezen voor beperkte soorten

Er zijn weinig mensen die de hele zomer elke dag boontjes of sla willen eten. Kleine beetjes zaaien zodat je verschillende groenten kunt oogsten, kan dan ook effectief zijn. Het nadeel is dat omstandigheden zoals de grond, dieren, het weer en de voeding een oogst gemakkelijk kunnen maken of breken. Vervelend als je precies een maaltje bietjes hebt uitgedacht, maar de vogels je voor zijn en de plantjes opeten! Of die slak die toch op je krop sla is belandt of de weg naar je aardbeien heeft gevonden. Dan kan het handiger zijn om toch iets ruimer te zaaien en daardoor te kiezen voor minder verschillende soorten groenten en/of fruit. Weliswaar heb je dan meer van één soort, maar er is ook een grotere kans op succes. Je hebt dan een ‘reserve’ indien zaden niet opkomen of plantjes het niet overleven. Ook kun je dan in je eigen moestuin wisselteelt toepassen, zodat de kans op ziektes zo min mogelijk is.

Wat te doen met een overschot of juist een gebrek?

Je hebt gekozen om slechts een paar soorten groenten en/of fruit te telen en nu zit je met een overschot van één soort. Iedereen die weleens courgettes heeft geprobeerd te verbouwen zonder daar eerst goed over in te lezen heeft deze ervaring waarschijnlijk al gehad: een overschot aan courgettes van slechts één plant. Voor wie de mogelijkheid heeft, kun je er natuurlijk voor kiezen om het overschot aan groenten aan de weg te verkopen. Mede doordat de moestuin steeds populairder wordt, worden ook de kraampjes aan de weg steeds populairder. Er zijn natuurlijk risico’s aan verbonden: het kan zijn dat mensen jouw oogst niet op tijd weten te vinden, je oogst is maar beperkt houdbaar. Het kan natuurlijk ook andersom zijn: je hebt gekozen voor een paar soorten groenten en/of fruit maar wilt juist graag iets eten wat niet in je tuin staat.

Kies voor ruilen

Niet alleen de  moestuin wordt populairder. Mensen vinden steeds vaker hun weg naar ‘ouderwetse’ methodes zoals de kraampjes aan huis en de boerderijwinkeltjes. Eén van de bekendste vormen van betaling vanuit ouderwetse methodes is de ruilhandel. Een ander kan juist heel blij zijn met het overschot wat jij in de moestuin hebt staan. Te veel tomaten en te weinig komkommers? Je kunt het gemakkelijk en snel aanbieden bij andere moestuinierders uit je omgeving. Kijk wat er wordt aangeboden in jouw buurt of biedt zelf eenvoudig jouw oogst overschot aan op ons ruilplatform. Altijd gevarieerd en lokaal gekweekte groete, fruit en kruiden? Dat kan dankzij Trade Food!